De waarde van een woning wordt altijd bepaald door een gecertificeerde taxateur. De taxateur levert een vakkundig taxatierapport dat je nodig hebt wanneer je een huis wilt gaan kopen. Je geldverstrekker gebruikt de genoemde woningwaarde in dit rapport om in te kunnen schatten of ze je de aangevraagde lening wel of niet kunnen verstrekken. Ook kan een taxatierapport doorslaggevend zijn voor het wel of niet verkrijgen van een bouwdepot. Niet elk taxatierapport is echter hetzelfde.
Je hebt gevalideerde en ongevalideerde taxaties. Eerstgenoemde is verplicht bij de aankoop van een huis en is een vereiste van de geldverstrekker. Hierbij wordt de marktwaarde van de woning bepaald. Een ongevalideerde taxatie is nodig bij het verzekeren van je woning, of wanneer je bezwaar aantekent bij de gemeente tegen de WOZ-waarde van je woning. Bij een ongevalideerde taxatie bepaalt de taxateur de herbouwwaarde van de woning. Hier krijg je bijvoorbeeld bij het afsluiten van een opstalverzekering mee te maken.
Wanneer we een taxatie verrichten, houden we bij het bepalen van de woningwaarde rekening met allerlei facetten. Zaken als de inhoud van de woning en het aantal vierkante meters, maar bijvoorbeeld ook de indeling en het afwerkingsniveau zijn belangrijke pijlers in het rapport. Dit wordt ook wel het ‘opnemen van de woning’ genoemd. Bij het opnemen van de woning kan het ook zijn dat je taxateur foto’s maakt van de woning.
Aan de hand van de bevindingen van de taxateur wordt vervolgens een taxatierapport opgesteld. Hierin wordt de staat van het huis uitgebreid onder de loep genomen, waarbij onder andere rekening wordt gehouden met de onderhoudstoestand van de woning. De taxateur gebruikt al zijn bevindingen vervolgens om een waardeoordeel te geven en deze te onderbouwen.
De kosten van een taxatie komen op het bordje van de koper en zijn fiscaal aftrekbaar.